vissza

Fermentált kölessel készült túrótorta

febr
25
2024

Fermentált gabona? Ez az igazi egészség titka. Na és mi a helyzet a kölessel? Talán a legegészségesebb gabona , amely segíti az emésztést, méregtelenítő hatású. Óv a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, segít megelőzni a cukorbetegséget. Erősíti az immunrendszert, kiemelkedő kalcium, magnézium, vas, kálium és cink forrás. Antioxidánsokban gazdag, fehérje és rost forrás. Ha pedig kiegészítjük a fermentálással igazi szuperfood lesz belőle. A torta másik fő alkotó eleme az erdei gyümölcs mix. Kiemelkedő vitamin és ásványi anyag forrás, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szabályozza a vércukorszintet. A kevéske lenmagpehely pedig a jótékony zsírsavakba jelenlétét biztosítja ebben a finomságban.

Hozzávalók:

  • 300 gr fermentált köles
  • 600 gr növényi tej
  • 350 gr almapüré
  • 1,5 kk vanília őrlemény
  • 1,5 tk fahéj
  • 300 - 350 gr erdei gyümölcs mix
  • 2 ek lenmagpehely
  • 3 ek citromlé
  • 1 ek kókuszzsír
  • 60 gr mandula őrlemény

Elkészítése:
 A kölest 2 % sóoldattal készítjük. 300 gr kölest 3-4x átmosunk, majd 1 napot áztatjuk, lemossuk és steril dunsztos üvegbe tesszük. Felöntjük 2 %-os sóoldattal , kb 1,5 - 2x annyi oldat legyen rajta, mint a köles tömege. 3-4 napig hagyjuk pihenni. Leöblítjük, kétszeres mennyiségű növényi tejben megfőzzük, citrommal és vanília őrleménnyel. Amikor beszívta a nedvességet, hozzá keverjük az almapürét, a fahéjat, lenmagpelyhet, a kókuszzsírt és a mandula őrleményt. A torta formát kizsírozzuk és elterítjük benne a masszát. A tetejét vastagon megszórjuk fagyasztott vagy éppen friss erdei gyümölcs keverékkel. Az első réteget belenyomkodjuk a kölesbe a második réteggel alaposan befedjük. 180 fokon előmelegített sütőben 50 percet sütjük. Majd egy éjszakát pihentetjük és teljesen kihűlt állapotban vágjuk csak meg.
Jó étvágyat!


Bianka Bartl