vissza

Kovászos sós babka

febr
25
2024

25 órán át pihentetett tészta, a kovászolás minden jótékony hatását magával hordozza. A töltelék pedig egy igazi immun-bomba. A spenót, petrezselyem, snidling kiváló C - vitaminforrás. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A dió omega 3 - és 6 zsírsavakban gazdag. A sörélesztőpehely B12 vitaminforrás, erősíti az immunrendszert, magas a fehérjetartalma és javítja az emésztést.

Amire a  tésztához szükséged lesz:

  • 250 gr tk búzaliszt
  • 100 gr búzaliszt
  • 135 gr kovász
  • 215 gr növényi tej
  • 5 gr só
  • 35 gr kókuszolaj

Elkészítés:
Először a meglangyosított tejet és a kovászt összekeverjük. A száraz hozzávalókat is összekeverjük egy külön tálba majd összedagasztjuk a tejes-kovásszal. A kókuszolaj egyelőre kimarad. Minimum 20 percet állni hagyjuk. Majd hozzádagasztjuk a kókuszolajat. A tetejét megkenjük olajjal és 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Reggel a tésztát kivesszük a hűtőből és melegebb helyre tesszük, elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók:

  • 100 gr fagyasztott spenót (lehet friss is)
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 kisebb csokor snidling
  • 70 gr dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek sörélesztőpehely
  • 50 gr olívaolaj

Késés aprítóban finomra daráljuk.
Ha elkészült a töltelék kinyújtjuk a tésztát 2-3 ml vastagra. Alaposan megtöltjük és feltekerjük. Hosszába ketté vágjuk úgy, hogy 5 centimétert elhagyunk a tetejénél. Összefonjuk és sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe helyezzük. A tetejét is felvágjuk és szépen belehajtjuk a tepsibe. Most pedig 4-5 órát pihenni hagyjuk 20 maximum 22 fokon.
Az idő letelte után egy kis növényi tejjel megkenjük 170-180 fokon előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hosszú folyamat de minden perce megéri.
Bianka Bartl