vissza

A kövérség daganatot okozhat?

nov
26
2012

Magyarország lakosságának körülbelül 60%-a túlsúlyos, kövér. A magyar hölgyek a legutóbbi felmérés szerint az első helyen állnak az EU-ban, ami a túlsúlyt illeti.

- A túlsúlyos női populációban elsősorban vérzési rendellenességek fordulnak elő sokkal gyakrabban, a fertilis korú nőknél a PCO szindróma és a meddőség, a későbbiekben pedig a rosszindulatú daganatok, méhtest, petefészek, emlő, vastagbél tumor a jellemző- sorolta Barna Péter nőgyógyász a Szent Imre Oktató Kórházból a MOMOT októberi kongresszusán. Aztán kitért arra, hogy mitől alakulnak ki idősebb túlsúlyos nőkben rosszindulatú daganatok? Egyrészt a zsírszövetben termelődő, illetve átalakuló hormonok miatt. Az aromatázok ugyanis a koleszterint a zsírszövetben ösztrogénné, illetve ösztrogénszármazékká alakítják. Az ösztrogének relatív túlsúlya, progeszteron egyensúly nélkül, sok esetben karcinóma kialakulásához vezet. Az empíria azt igazolja, hogy ha egy beteg obez/ elhízott/ hipertóniás, diabéteszes és még dohányzik is, akkor az endometrium-karcinóma előfordulása hatalmas mértékben nő.
A nemzetközi tanulmányok azt igazolják, hogy amennyiben egy műtét előkészítése kapcsán a beteg testsúlyát sikerül 10%-kal csökkenteni, akkor a műtéti kockázat kb. 50%-kal csökkenthető. Nálunk viszonylag ritkán sikerül elérni a betegeknél, hogy fogyókúrába kezdjenek operáció előtt. Ráadásul egy hasi műtét során a sebzésben kialakuló fertőzéseket mindenképp el kell kerülni, már csak azért is, mert a vastag zsírszövetekben a gyógyulás sokkal nehezebb és lassúbb, mint a vékony hasfalnál..” A megfelelő behatolás megválasztása érdekes kérdés, az ember megpróbál minél kisebb zsírrétegen áthaladni, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy ha megtalálom a legvékonyabb zsírréteget, onnan ideálisan el tudom végezni a műtétet. Ezért az obez páciensek has megnyitásáról egész tankönyvek szólnak…

Ha a beteg nem fér a műtőasztalra…

Érdekes információ, hogy az ópiátok alkalmazása fájdalomcsillapítóként és az alvási apnoe szindróma a kövér betegeknél együtt: végzetes lehet. Egy amerikai ügyvédi iroda összefoglalójából kiderült, hogy sok esetben azért pereskedtek a hozzátartozók, mert a beteget ópiáttal ellátva helyezték az osztályra, majd a nővérek hypoxiásan/ oxigénhiányos állapotban/ esetleg halva találták. A halál oka hypoxiás idegkárosodás volt, ami az ópiátok légzésdeprimáló hatása mellett az alvási apnoéval együtt tragédiához vezetett.
Fontos a kövér betegek gondos sebkezelése. Egy vékony nőnél elég a sebet védőkötéssel ellátni, a lógó hasú pácienseknél viszont rendszeresen dezinficiálni kell, minden nap szükséges a szárazkötés,a hintőpor, a sebkezelés.
Idős és kövér betegeknél a legfontosabb a trombózis profilaxis, mind a műtét előtt, mind alatta és utána. Nagyon sok helyen alkalmaznak pneumatikus alsó végtagi pumpát, ahol viszont nincs, ott trombózis harisnyát kell használni. Elkerülhetetlen a mobilizálás is, 12 órával a műtét után, minél több mozgásra érdemes bírni a betegeket, amiben a gyógytornászok remek partnerek lehetnek.
Egy izgalmas példa: „ 138 kiló volt a páciensünk, már a műtőbe szállítása sem volt egyszerű, a műtőasztlra helyezése viszont valóságos akadályverseny, hiszen az asztal felső súlyhatára 140 kiló!! Csak a plasztikai műtőben van 160 kilónál súlyosabb betegre méretezett műtőasztal, ezért egyéb műtétek esetében érdemes lefogyasztani a beteget, hogy elérje legalább azt a limitet, amivel már operálható.

Bulla Bianka
Forrás beKopogtató
Hipertónia Társasági Magazin
2012/IV. évfolyam 4. szám