vissza

A mohó sapiens és a fogyókúra

máj
18
2010

Örökzöld téma a fogyás, pláne a tavasz, meg a nyár közeledtével. Tegyék a kezüket a szívükre, ki szeretné az úszó gumiját mutogatni? Na, ugye, hogy senki.. Így aztán nem csoda, ha a Kor Kontroll Társaság legutóbbi összejövetelén is ez volt a téma. Itt nemcsak laikus fogyókúrázók beszélgettek, hanem szakemberek mondták el véleményüket. Orvos is lehet érintett, így aztán dr. Hubert János tapolcai háziorvos személyesen vallott saját küzdelmeiről. Igaz, előbb B. Király Györgyi erre fel is kérte.

- Örökké fogyókúrázom – mondja Hubert doktor -, bár nem mindegy, hogy elhízásról vagy túlsúlyosságról beszélünk. Én 16 kilót fogytam az utóbbi időben, de, tovább kell küzdenem.. A magyar lakosság 20-24 százaléka elhízott és 40-44 százaléka túlsúlyos. Amikor ilyen problémával keresnek fel az emberek, fáj a szívem, mert tudom, hogy lefogyni nehezebb, mint nem meghízni. Későn kezdtük felismerni a „hízik az ország” tünetet. Felmérést végeztünk egy Veszprém megyei középiskolában, ahol 1200 főből csak 114-nek nem kellett tanácsot adni a súlyával kapcsolatban. A többinél a testtömeg ugyan normális volt, de nem volt izomrétegük.
Györgyi nem hagyja, hogy eltérjen a saját küzdelméről.

- A te történetedre vagyunk kíváncsiak.

- 126 kiló voltam és a vérképem csupa rosszat mutatott. A cukrom, a vérnyomásom a koleszterinem, mind fellázadtak, látótér kiesésem is volt. Gondolhatod mennyire megijedtem! Elkezdtem diétázni, tornázni, és szép lassan minden visszaállt. Sajnos, akik felkeresnek és elmesélem nekik, mit kell tenniük, nem érdekli őket a történetem. Ők azt várják el, hogy adjak egy gyógyszert, amitől meggyógyulnak, tegyem őket én egészségessé!

- De hol tanulja meg az egészséges táplálkozást az ember? – kezdte Mátsik Emese egészségfejlesztő a hozzászólását. – Pedig az a legfontosabb, hogy tisztába legyünk azzal, hogy mit, mikor és hogyan együnk. Emellett persze a mozgás „megtanulása” legalább olyan fontos. Ha ezt fiatalon elsajátítja az ember, rengeteg betegségtől óvja meg magát.
Dr. Forgács Attila pszichiáter, a Corvinus Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója is a szakértők között foglal helyet. Ő aztán mozog eleget, ide , a felvételre is kerékpárral jött..

- Az a baj, hogy nemcsak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, hanem eszünk örömünkben, bánatunkban, ha mérgesek vagyunk, de megesszük a stresszt is. Ezért a homo sapiens helyett én mohó sapiens kifejezést használom. A mutatók egyre durvábbak. A 60-as évek óta megduplázódott az elhízottak száma. 250 évvel ezelőtt egy király nem ehetett annyit, mint mi mostanság.

Egy percig nem vonom kétségbe, hogy enni jó, csak éppen le kell dolgozni. Ennél már csak az rosszabb, amikor a jó, kemény fogyókúra után eléri valaki az áhított testsúlyt és örömében elkezdi felfalni a frizsidert. A másik gond, hogy média egyszerre üzeni, hogy fogyj le, és egyed-vegyed! Valóságos patológiás állapot, tiszta skizofrénia. A fogyókúra reklámokat összeszámoltam : 1000-nél tartok. A Google-ban 650 ezer adatot lehet találni fogyókúrára. Számos tudománytalan elmélet látott napvilágot a fogyókúra biznisz piacán. Ez olyan szomorú, hogy inkább egy- két érdekességet elmesélek. Már a középkorban az elhízott szerzeteseknél azt találták ki, hogy az ebédlőbe vezető ajtót keskenyre szabták. Aki befért kapott ebédet, aki nem, az kívül maradt. Olyan kísérlet is volt ugyancsak ebben az időben, hogy a nők bélférgeket ettek testsúlyuk csökkentéséért. Állítólag volt, aki túlélte.
Az asztalnál helyet foglalt Pálos Zsuzsa színművésznő is, aki Zsenike nagymamájáról mesélt kedves és okos történeteket. Például: „Egy hölgy bizonyos kor után, annak a felét eszi, amit kíván.” De, megtudtuk azt is, hogy az étel megrágására is okította a családját, valamint a vacsoránál 4 féle salátát tett az asztalra. Tehát tudományoskodás nélkül is reform-konyhát vezetett. Majd, amikor Zsuzsát felvették a főiskolára, egy tükröt ajándékozott neki a következő szöveggel: „Igyekezz mindig a legjobb barátnőd szemével nézni magad.”
Így aztán nem csoda, hogy Zsuzsa folyton zöldséget, gyümölcsöt rácsál, és nincsenek rajta fölösleges kilók.

Bozsán Eta

Partnereink