vissza

A rák és a deutérium…

ápr
10
2010

A Korkontroll Társaság legutóbbi összejövetele előtt éves , egyben tisztújító közgyűlését tartotta meg a társaság. A hivatalos ülés - miért, miért nem- nagyon jó hangulatban, mosolyogva, igazán derűs légkörben zajlott, pont olyan volt, mint egy családi összejövetel, ami azt látszik alátámasztani, hogy a társaság valóban egy nagycsalád.
Aztán jött a fejbekólintás, ugyanis a közgyűlés utáni klubest címe: Gyógyítható-e a rák, azon belül is a prosztatarák? És mi köze van mindennek a csökkentett deutérium tartalmú vízhez?A két meghívott vendég, dr. Szűcs Miklós a Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinikájának orvosa, illetve Somlyai Gábor biológus-kandidátus a Preventa csökkentett deutérium tartalmú víz kifejlesztője.

Szűcs doktor , a társaság újonnan megválasztott- egyben tisztségében megerősített alelnöke- nem győzte hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett rák gyógyítható. Ergo akkor kellene felkeresni a szakorvost, amikor még panaszmentes az illető. Ez csak látszólag ellentmondás, hiszen a doktor úr szerint a 60-as férfiaknak minden évben rákszűrésre kéne menniük, még akkor is, ha senki sem küldi őket. Hangsúlyozta, hogy az urológiai szakrendeléshez nem kell beutaló, tehát a páciens nyugodtan felkeresheti urológusát. Ott az orvos kikérdezi, hogy volt-e családban már prosztatarák, ugyanis náluk gyakoribb az ismétlődés. Tekintettel arra, hogy a prosztata esetében egy lassan növekvő daganatról van szó, a kezdeti stádiumban műtéttel vagy sugárkezeléssel el lehet távolítani. Ha később kerül diagnosztizálásra, akkor már áttéteket okozhat. Ezt követően Szűcs doktor rengeteg idegen szót használt, mellyel a helyi sugárkezelés rejtelmeibe avatott be. Ilyen például a brachi terápia, amikor belülről tűzdelik meg apró izotópokkal a daganatokat. Ez a legújabb eljárás, a hagyományos sugárkezelés helyett. Egy kérdező azt feszegette, hogy ilyen esetekben az impotenciával mi a helyzet, a sugár hozzájárul-e kialakulásához? A gyógykezelés ezt nem befolyásolja, - mondja az orvos – de magához a betegséghez hozzátartozhat az impotencia a kialakulása. És hogy mi okozza a prosztatarákot? Ehhez sok tényező járulhat hozzá, a genetika, a környezet. Megfigyelték, hogy Ázsiában sokkal kevesebb ilyen eset van, ám ha az ott élő férfiak átköltöznek Amerikába, akkor „beállnak” a sorba, azaz növekszik a prosztatarákos esetek száma.

 

Ezt követően a biológus szakember Somlyai Gábor észrevételei következtek, aki „felfedezte” a csökkentett deutérium tartalmú víz és a rák gyógyítási esélyeinek összefüggéseit. Mint elmondta számos független kísérleti rendszerben nyert igazolást, hogy a csökkentett deutérium tartalmú víznek (Dd-víz, DDW) nincs toxikus hatása. „ In vitro szövettenyészetben kimutattuk, hogy a sejtek osztódása függ a tápoldat deutérium tartalmától. A csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztása lelassította, leállította vagy visszafordította a tumorok növekedését a humán eredetű tumorral transzplantált egerekben.” A további kísérletek 2001-ben leálltak, mert kétségbe vonták az igazságát. Számos után követéses vizsgálatot végezteke- áttétes esetekben is- igen jó eredménnyel. Végül is állatoknál engedélyezték a víz gyógyszerré minősítését. Hozzátette, hogy a víz nem a kezelés helyett van, hanem mellette. Ma Magyarországon étel kiegészítőként lehet hozzájutni. 40.000 forint egy havi adag, de mindenkinek javasolja, hogy évente 1-2 hónapig megelőző kúrát tartson belőle, ugyanis „kisöpri” a rossz sejteket. Somlyai Gábor nem adta fel, továbbra is reméli, hogy végig tudja vinni törekvését, és gyógyszerként törzskönyveztetheti a csökkentett deutérium tartalmú vizet , mert évente hazánkban 33 ezren halnak meg rákban, és ez a szám reményei szerint csökkenthető lenne , ha a vízhez többen hozzáférnének.
A végső konklúzió nagyon gyönyörű volt, mert a moderátor B. Király Györgyi „házasságot közvetített” a két meghívott között. Összehozta őket egy olyan kísérletekre, melynek keretében az urológiai klinikán csökkentett deutérium tartalmú vizet ihatnak majd a betegek, ami nagy előrelépés lehet a szer humán kipróbálásában. Mi meg drukkolhatunk, hogy a kapcsolat eredményes legyen!

Bozsán Eta

Meghívó és galéria!