vissza

Adj plazmát!

febr
27
2009

A Kor Kontroll Percek megint egy olyan témát „dobott” fel, melyről az embernek ezer kérdés jut eszébe. És valamennyi nagyon fontos! Hát még ha szakértők meg is válaszolják! Ez történt a Pallas Páholyban, ahol B. Király Györgyi olyan válaszadókat hívott meg, mint Budai Zsuzsa, a debreceni Plazmaferezis állomás intézetvezető asszisztense, Mikola Ádám, a Plazmaferezis Kht. Kommunikációs vezetője, valamint Futács Andrienn, aki a Hemofilia Egyesületben ténykedik. Adrienn a maga 19 évével úgy került a válaszadók közé, hogy a vérzékenyek - pontosabban nő lévén a hordozók - közé tartozik, hiszen a hemofilia a férfiak betegsége. Adrienn annyi mindent megtudott erről a betegségről, hogy fiatal kora ellenére helye van a válaszadók táborában. Apropó tábor. Nyaranta Balatonfűzfőn még nyári tábort is vezet, természetesen orvosi felügyelet mellett, ahol  eddig 600 vérzékeny gyerek nyaralási gondját oldották  meg. Ezen kívül a Vérzékenyek lapját is gondozza.
A bevezetőben elhangzik, hogy míg a véradás fontosságával már tisztában vagyunk, addig a plazmáról kevés fogalmunk van. De nem sokáig, mert a szakemberek máris válaszokat adnak.

Budai Zsuzsanna így foglalja össze a lényeget: : - A plazmaferezis emberi vérplazma kinyerésére szolgáló eljárás. A véradás és a plazma-adás között az a különbség, hogy míg a vér tartalmazza a vörös és fehérvérsejteket, a trombocitákat, a plazma a sejtes elemek nélküli folyékony része a vérnek. Egy speciális, biztonságos készülék segítségével kizárólag a plazmát vesszük le, a sejtkomponenseket a donor visszakapja. Eközben minimális mennyiségű alvadás-gátló anyagot is bejuttatnak a szervezetbe, de ez rendkívül gyorsan elbomlik. Egy alkalommal maximum 800 ml plazmát lehet levenni, amit a szervezet 72 órán belül pótolni tud.

adj.plazmat.jpgMagyarországon ez a program 2001-óta ismert, mondja Mikola Ádám, aki így folytatja:
- Külföldön ezt az eljárást 25 éve alkalmazzák. Minden ember érdeke, a társadalom elemi szükséglete, hogy legyenek vérplazmát adó donorok. Mindenki felelős mindenkiért.

És milyen a véletlen, a hallgatóság között helyet foglal Dr. Illés Béla is, aki 2005-ben nemcsak az első plazmát adó donor volt, de az egész eljárás „atyja” is. Hozzászólása igazi „hőst” takar:
- Egyrészt nagyon jó érzés volt, hogy segítettem másokon. Másrészt a vér viszkozitása ilyen esetekben csökken, tehát kitűnő prevenciós hatása is van a plazma levételnek.

Ezt követően megtudjuk tőle, hogy kiknek van szükségük a plazmából készült gyógyszerekre.
- A legfontosabbak azok a betegek, akik veleszületett vérzékenységben szenvednek. A betegséget a nők örökítik, és általában a fiúk válnak beteggé. Nem kevésbé fontosak az immunrendszer működési zavaraiban szenvedők, akik intravénásan kapnak immunglobulin készítményt. Használják még a különféle sérülések után a tetanusz fertőzés megelőzésére, az égési sérültek gyógyítására, valamint a súlyosan kivérzettek esetében is.
Budai Zsuzsáék  elmondják minden plazmát adónak, hogy milyen betegségben szenvedőknek segítettek. A jelentkezőknek egy tesztet kell kitölteniük, melyben többször annyi információ van, mint ami egy átlagszűrés során kiderül. Ezzel az eljárással nem lehet fertőzést kapni. „A dolog úgy kezdődik, illetve folytatódik, hogy 60 napig hozzá sem nyúlunk a vérplazmához. A debreceni állomásukon 12 gépük van, mely jelenleg egyharmad kapacitással üzemel. Naponta 100-120 ember (donort) tudnak fogadni. Mivel közel van az egyetem, így a hallgatók között plazma-adó versenyt is hirdettek a szolidaritás jegyében” – teszi hozzá Budai Zsuzsa.  

Hogy kik lehetnek a donorok?
- Csak 18 és 60 év közöttiek jöhetnek szóba - mondja Mikola Ádám. A testsúlynak minimum 50 kilónak kell lennie, ezen kívül a hemoglobin illetve a fehérjeszám is kizáró jelentőséggel bír. Ha ehhez hozzávesszük az érrendszeri betegeket, a cukorbeteget, a rosszindulatú daganatosokat, elég magas a kizáró okok száma. Gyerekcipőben járunk még, éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk a sajtó szerepét, a média figyelmét. Donornak jelentkezni egyrészt az interneten a www.plazmaferezis.hu-n lehet, és rengeteg plakát, szórólap és szájhagyomány is segíti munkánkat.

Ha felkeltettük érdeklődését, íme a budapesti Plazmaferezis Állomás elérhetőségei:

1074 Budapest, Alsóerdősor utca 7. (Péterfy Sándor Kórház Erzsébet kórházi Intézete)
Tel/Fax:(1)413-7952
e.mail: info@plazmaferezis.hu