vissza

Életet mentünk, segítsen Ön is!

dec
15
2012

Ha segít, elkészülhet Magyarország defibrillátor térképe. Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán. A felhívást az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu közös rendezvényén tették közzé, ahol az Elsősegély – Mit kell tennem? alkalmazás támogatója egy félmillió forint értékű defibrillátor készüléket ajándékozott Komárom mentőállomása számára. Személyes érintettsége okán a kezdeményezés mellé állt a fiatalon elhunyt Kolonics György társa, Kozmann György olimpikon is.
A defibrillátor használatához nem szükséges orvos jelenléte, hanem azt egy átlagember is tudja használni, ezáltal baj esetén bárki tud segíteni egy félautomata készülékkel. A defibrillátorok elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus megállapítására, majd az eredmény alapján dönt helyettünk, és jól hallható hangutasításokkal segítik az elsősegély-nyújtó munkáját. Kamrafibrilláció észlelése esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és az életmentőknek csak engedélyezni kell egy gomb megnyomásával az életmentő áramütést.
A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. A sokk leadása után 2 percig folytatni kell az újraélesztést, amennyiben nem térnek vissza az életjelenségek, meg kell ismételni a ritmus analízist illetve a defibrillálást. Merjünk életet menteni!

Közös érdek: defibrillátorkereső

Az újraélesztő készülékek elterjesztése, illetve a már kihelyezettek pontos helyének széles körű publikálása társadalmi érdek, ott lenne a helyük valamennyi mentő-, rendőr- és tűzoltóautóban, de az orvosi ügyeleteken, biztonsági szolgálatoknál, bevásárlóközpontokban, intézményekben és valamennyi forgalmas helyen. Jelenleg azonban a meglévő defibrillátorok helyéről sem áll rendelkezésre teljes körű adatbázis, és a lakosság sem ismeri a lakóhelyének, munkahelyének közelében lévő készülékeket.
A defibrillátor térképet a lakossággal összefogva lehet teljessé tenni. A WEBBeteg.hu elsősegély alkalmazásának része a defibrillátor kereső, ahol egy könnyen kitölthető felületen – akár telefonján keresztül, akár az interneten – bárki beküldheti, hogy lakóhelye, munkahelye közelében hol található ilyen életmentő készülék.

Defibrillátor készüléket kapott a komáromi mentőállomás

Az Elsősegély - Mit kell tennem? nevű elsősegélynyújtó alkalmazás egyik támogatója, a Celerus Bt. az esemény alkalmából felajánlott egy félmillió forint értékű defibrillátort az egyik leginkább rászoruló mentőállomás számára, ezzel is felhívva a figyelmet az időbeni elsősegélynyújtás fontosságára. A készülék az Országos Mentőszolgálat javaslatára Komárom mentőállomásának egyik mentőutójába kerül. Az eszközt Streit György, a Celerus Bt. ügyvezetője adta át 2012. december 12-én az Országos mentőszolgálat Markó utcai központjában, a kezdeményező WEBBeteg.hu egészségportál, valamint a támogató sanofi-aventis Zrt. képviselőjének jelenlétében.

Kozmann György: „Defibrillátort minden mentőautóra!”

Kozmann György olimpikon évekig volt a hirtelen szívhalál áldozatává vált, fiatalon elhunyt Kolonics György társa, magyar pályán sokáig verhetetlen párost alkotva. Talán társa érintettsége okán is a kezdeményezés mellé állt: – Egy defibrillátor sokkal többet jelent egy puszta szerkezetnél – persze, csak akkor, ha elérhető közelségben van. És ebből a szempontból mindegy is, hogy az egy szakember, vagy egy laikus kezébe kerül, mindenkinek kellene tudnia használni – hiszen egyre több helyen található az országban –, hogy a kenus társam, Kolonics György tragikus és gyors halálához hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek. A leghatékonyabban segíteni persze a mentők tudnak, aki szakemberként először találkoznak a bajba jutottakkal, ezért tartom fontosnak ezt a kezdeményezést. Defibrillátort minden mentőautóra!

Elsősegély alkalmazás: három hónap, 80 ezer használat

A WEBBeteg.hu egészségportál szeptemberben mutatta be az Országos Mentőszolgálat szakmai támogatásával létrehozott első magyar elsősegély-alkalmazást, amely elérhető az interneten (elsosegely.webbeteg.hu), valamint okostelefonokra letölthető verzióban (iOS, Android) is, hogy mindig kéznél legyen a segítség. A mobil alkalmazás 40 ezres letöltésével a legnépszerűbb magyar egészségügyi alkalmazás lett, Az Év Honlapja versenyen pedig különdíjat nyert a szakmai zsűritől.
Három hónap alatt az alkalmazás mobil verzióját mintegy 80 000 alkalommal nyitották meg, mely jól mutatja, hogy a letöltők használják azt, akár tanulási céllal, akár vészhelyzetben. Hasznosságát mi sem mutatja jobban, hogy a „MENTŐHÍVÁS” gombot heti szinten csaknem 60-an nyomják meg. Az alkalmazás röviden, tömören és lényegretörően mutatja be mind az általános elsősegélynyújtási, mind az újrélesztési szabályokat, melyek esélyt adnak a bajba jutottaknak a mentők kiérkezéséig.

Forrás: Webbeteg

Ajánlott linkek
http://elsosegely.webbeteg.hu/
http://elsosegely.webbeteg.hu/page/mobil_alkalmazas
http://elsosegely.webbeteg.hu/keresok/defibrillator_bejelentes