vissza

Ezt egye, ha veseköve van!

nov
21
2009

A veseproblémák (vesehólyag-gyulladás, vesekő, vizelettartási nehézségek) szinte mindennaposak a modern, civilizált társadalmakban.

A vese megbetegedéseire gyógyírt jelent a finomított gabonák (lisztből készült termékek) helyett a teljes gabonák, például a barnarizs fogyasztása. A barnarizst búzával, árpával, kölessel is keverhetjük, 5:1 arányban. A hajdina, a vadrizs, és más fekete, illetve sötét színű gabonák, valamint a tengeri algák, különösen a kombu, remekül erősítik, táplálják a vesét és a hólyagot.

Kerüljük a péksüteményeket (kivételt jelentenek a teljes őrlésű lisztből készült tésztafélék), a vesét, és az egész szervezetet legyengítő egyszerű cukrokat (kristálycukor, porcukor, méz, csokoládé), a túlzott só fogyasztást , illetve az állati eredetű ételeket. Limitáljuk az olajos magvak fogyasztását is (a fekete szezámmag és a szelíd gesztenyekivételt képez)!

A babfélék különösen erősítik az urológiai szerveket, fogyasszuk őket rendszeresen! A kisebb méretű babfélék (azuki bab, fekete szójabab, csicseri borsó, lencsefélék) a vese gyógyításában nagy szerepet kapnak.
A zöldségek közül igen jó szolgálatot tesznek a gyökeres és szárított zöldségek (szárított jégcsapretek, szárított shiitake gomba), és a kelkáposzta. A hosszan érlelt savanyúságok (savanyú káposzta) gyógyító hatásúak, erősítik a vesét.

Ha gyümölcsre vágyunk, a sötét színűeket (feketeribizli), és lehetőleg a szárított gyümölcsöket, aszalványokat részesítsük előnyben. Jótékony hatású a görögdinnye, mely megnyugtatja a vesét és a hólyagot is.
Semmiképp ne együnk késő éjszaka, mert ez stresszt okoz a vese működésében!

Az italok közül válasszuk a bancha növényből készült teákat, a kombuteát, készítsünk sárgarépa-jégcsapretek italt (a zsírok, olajok lerakódásait segít fellazítani a vesében), főtt rizs italt (a rizsfőzés során visszamaradt lé), vagy azuki bab teát! (Egy csésze azuki babot áztassunk két és fél csésze vízben egy csipet sóval és 2cm-es kombu darabkával. Fogyasszuk melegen!)

Következzék két vesebarát recept:

Babbal/tofuval töltött savanyú káposzta

4 fej vörös/lila hagyma
4db savanyított káposztalevél
20 dkg savanyú káposzta reszelék
1 csésze beáztatott barnarizs
Fél csésze beáztatott árpa
1 csésze fehér, apró szemű, könnyen puhuló, előre beáztatott bab vagy 1 csomag (25dkg) tofu
2 kiskanál hidegen sajtolt szezámolaj

A hagymákat vágjuk kis kockákra, és dinsztejük meg a szezámolajban kevés vízzel és sóval.
A töltelékhez keverjük össze a beáztatott rizst, árpát a kis kockákra darabolt, vagy kézzel szétmorzsolt tofuval/ a beáztatott fehér, apró szemű babbal. Adjunk hozzá egy kevés sót. Ezzel a keverékkel töltsük meg a beáztatott káposztaleveleket! Az edény alján megdinsztelt hagymára tegyük rá a „levélpárnákat”, erre a káposztareszeléket, a legtetejére pedig egy kevés beáztatott barna rizst és árpát. Végezetül, az áztató vizekkel főzzük puhára!

Rizs és azuki bab ragu

4-5 csésze főtt barna rizs és azuki bab
5-6 csésze víz
1 csésze jégcsapretek vékonyan, derékszög formára vágva
1 csésze kelkáposzta mosva és diagonálisan szeletelve
Tengeri só vagy tamari szósz (mértékkel)

A főtt barnarizst és azuki babot tegyük bele egy fazékba, adjunk hozzá vizet és a jégcsapretket, majd forraljuk fel. Fedjük le, és lassú tűzön 35-40 percig főzzük. Adjuk hozzá a kelkáposztát, valamint a sót/tamarit, és további 4-5 percig lassan főzzük. Akkor van kész, amikor a kelkáposzta élénk zöld színű.

Jó étvágyat, jó egészséget!

Partnereink