vissza

Kerüld el az érszűkületetet!

máj
18
2010

Kérje a boka-karindex mérést! .A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat.
A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban az erek károsodása már szinte biztosan megindult.

Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek. Mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.
A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja a mindennapi tevékenységet, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, hogy normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye szívinfarktusra vagy szélütésre, felismerés és kezelés nélkül pedig a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Ezeken az arányokon szeretne változtatni a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár támogatásával létrehozott EReink Védelmében (ÉRV) program segítségével. A program deklarált célja tehát a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése.

Az Ereink Védelmében Programban 2007. április 1. és 2008. szeptember 30. között összesen 55 centrum vett részt. 21.892 beteget vizsgáltak.

A bevont betegek 14 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, illetve további 15,6 százalékuknál megfigyelhető volt az érszűkület kialakulásának markáns lehetősége.
A Magyar Hypertónia Társaság sajtótájékoztatóján a szakemberek három év eltelte után elsősorban arra keresték a választ, hogy mi történt az említett 15, 6 százalékkal, hogyan változtak a határértéket mutató boka-kar index értékeik.

Kiss István a Magyar Hypertónia Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a boka-kar index határértéket mutatók felének ugyan nem változott érdemben az eredménye, azonban az érintettek 12,2 százalékánál immár beigazolódott a perifériás érbetegség. A vizsgálati eredmények tehát egyértelműen arra utalnak, hogy a folyamatos kontrollvizsgálatok, a rendszeres boka-kar index mérés révén a továbbiakban is kiszűrhető és kezelhető a már kialakult, vagy nagy eséllyel kialakuló érbetegség.

Az úgynevezett kontroll vizitek kapcsán a szakemberek a páciensek vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint és húgysavszint értékeiben bekövetkező változásokat is vizsgálják. Ebből megállapítható, hogy a határértéket mutató betegek esetében, illetve ahol a perifériás érbetegség már diagnosztizálható volt – ezért kezelték is-, jelentős vérnyomás, vércukor és koleszterin értékcsökkenés mutatkozott, azaz a betegek gondozásának eredménye kézzel fogható.

Az első vizithez képest a bevont betegek vérnyomásértéke átlagosan 5 Hgmm-el, koleszterin- és vércukor értéke pedig 0,2 mmol/l-el csökkent. Így tehát minden csoportban – még az egészséges mérési értéket mutatók csoportjában is – javultak e kockázati tényezők, nem véletlen tehát, hogy a határértéket mutató érintettek több mint negyedéneknormalizálódott a boka-kar indexe!

Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrejött az „ÉRV Regiszter” program, melynek célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

Farkas Katalin a Szent Imre Kórház angiológus főorvosa elmondta, hogy 2010. márciusára az ÉRV Regiszter programhoz már több, mint 20.000 páciens csatlakozott, így a regiszterbe került betegek száma fél év alatt megduplázódott! Az ÉRV Regiszter egyik legfontosabb eredménye, hogy a regiszterbe került betegek 18,3 százalékánál egyértelműen kimutatható a már kialakult perifériás érbetegség. Ez magasabb arány az ÉRV Programban tapasztaltnál. Azzal magyarázható, hogy míg az előző programba válogatás nélkül kerültek be a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, addig az ÉRV Regiszterben a szervezők azt tanácsolták, hogy elsősorban a veszélyeztetett betegcsoportokat szűrjék. Ide tartoznak az alsó végtagi panaszokkal jelentkezők, az 50 évnél fiatalabbak, de cukorbetegek, azok, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinjük, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, vagy dohányoznak.70év fölött mindenkinek ajánlott, illetve fokozottan veszélyeztetett az is, akinek a családjában már előfordult a betegség.

A vizsgálati eredmények azt is igazolták, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan nő a perifériás érbetegség kialakulásának veszélye, mindamellett több kockázati tényező is – dohányzás, kontrollálatlan magas vérnyomás , cukorbetegség, alkoholfogyasztás –megkétszerezheti a betegség kialakulásának lehetőségét.
Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.

Bulla Bianka
Forrás: Bekopogtató II. évfolyam/2

Partnereink