vissza

Küldj receptet!

nov
14
2012

Január 25-ig várjuk olvasóink receptjeit, hiszen addig tart a MOMOT- tal közösen kiírt receptversenyünk. Dr. Bedros J Róbert a Szent Imre Oktató Kórház főigazgatója és egyben a MOMOT elnöke. Ha valaki nem tudná, a rövidítés Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot jelent. Mivel nagyon szívén viseli az egészséges életmód minél szélesebb körben való terjesztését, így elvállalta, az országos receptverseny zsűrijének elnöki posztját is.

- Ez végre egy női projekt. Ön is úgy gondolja, hogy főleg a nők ragadnak fakanalat?

- Ha a hagyományos szereposztásból indulok ki – miszerint az asszonynak a konyhában a helye –, akkor igen, alapvetően azt gondolom, hogy főleg a nőknek jut majd nagyobb szerep ebben a receptversenyben. Azonban ha a modern kori társadalmi változások szempontjából közelítem meg a kérdést – azokat véve alapul –, biztos vagyok abban, hogy a vállalkozó szellemű és a kihívást kedvelő férfiak is képviseltetik majd magukat.

- Elég kreatívnak kell majd a pályázóknak lenniük!

- Tapasztalataim alapján egy receptverseny mindig sikeres és eredményes, hiszen mi magyarok a konyhában is nagyon kreatívak vagyunk. A magyar nemzeti ételek világszerte ismertek és sokféleképpen elkészíthetőek, így véleményem szerint a magyaros konyha kedvelőinek nem kell feltétlenül lemondaniuk a megszokott ízeikről, amikor diétázni kezdenek. A kulcsot én a megfelelő minőségű alapanyagok összeállításában és az ételek elkészítési módjának a megváltoztatásában látom. Ezt nem csak én látom így, hanem számtalan ezzel a témával foglalkozó szakembernek is hasonló a véleménye. Az általam alapított Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság honlapja is lehetőséget nyújt arra, hogy az olvasók beküldjék saját fejlesztésű receptjeiket, amelyeket a diétázóknak ajánlanak. A beküldött recepteket jómagam és a velem együtt dolgozó szakemberek áttekintik és az arra érdemeseket közzé tesszük a honlap megfelelő rovatában.

- Mit gondol, hány embert sikerül megszólítani?

- Bízom benne, hogy minél többet!

- Arról mi a véleménye, hogy a diétához tartozó mozgás fontosságát belátják-e a pályázók?

- Ez egy több szempontból is érdekes és kissé nehéz kérdés. Azt azért mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy hosszú távon csak a diéta és a megfelelően megválasztott mozgás hoz eredményt. A mozgással szemben általában a leggyakoribb kifogás az időhiány és a finanszírozhatóság. Ilyenkor kell mindig elővenni azt a máig élő mondást, miszerint „arra van időd, amire akarsz időt szánni…” Az idő mellet a gazdasági szempont sem elhanyagolható sokak szemében. Éppen ezért fontos, hogy magunk találjuk meg és iktassuk be a mindennapjainkba a nekünk megfelelő mozgástípust. Nem mindenki teheti meg például, hogy hetente háromszor konditerembe járjon, és programozott edzéseken vegyen részt, de azt igen, hogy akár a gyermekkel együtt, a családot is bevonva – a hétvégét úgy szervezze – hogy jusson idő a kirándulásra és a sétálásra. Sok olyan apró helyzet is van, amit ha kihasználunk, könnyen beiktathatunk rövid kis edzéseket a mindennapokba (a lift helyett a lépcsőzés, aki tömegközlekedéssel jár dolgozni, szálljon le egy megállóval hamarabb, aki kocsival jár munkába, tudja úgy tervezni a parkolást, hogy egy kisebb sétát beiktasson a munkahelyig és így tovább). A fontos csak az, hogy bármennyire is keveset, de mozogjunk.

- Tulajdonképpen mi függ a táplálkozásunktól?

- Véleményem szerint az egészséges életmódban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás jelentősége. Én a kulcsszerepet a tudatosságban, a „nevelésben” látom. Számtalan törekvés és kezdeményezés középpontjában az egészséges életmódra nevelés áll, természetesen nem véletlenül. A táplálkozás – akárcsak a dohányzás és a fizikai aktivitás – az egyik leginkább meghatározó tényező a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az egyes daganatos betegségek kialakulásának szempontjából. Tudományos felmérések szerint a nem megfelelő táplálkozás és a fizikai mozgás hiánya (inaktív életmód) a rákos megbetegedéseknek akár harmadáért is felelős lehet. Ugyancsak a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkező idő előtti halálozásnak kb. egyharmada szintén az említett tényezők hatásának tudható be Európában. 2010-ben hirdette meg Magyarország is az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramját, amely szorosan illeszkedve a Népegészségügyi Programban foglaltakhoz – prioritásként kezeli e kérdést. Kézzelfogható eredményeket csak hosszú távon lehet elérni, és én bízom abban, hogy az uniós és a magyarországi kezdeményezések elérik céljukat. A közös cél elérését segíti minden olyan kezdeményezés – az általam alapított Társaság kongresszusai is -, amelynek közösség formáló hatása van.

- Önnek mi a kedvenc étele?

- Mint minden férfi én is nagyon szeretem az ízletes ételeket, főleg ha azok még egészségesen finomak is. Természetesen megkóstolom majd a nyertes pályaművet, és nem zárkózom el attól, hogy a jó ötleteket akár az otthoni ízvilágomba is beépítsem. Ehhez persze az kell, hogy minél többen főzőkanalat ragadjanak,- hiszen a kész étel fotóját is várjuk- és a képeket elküldjék a receptverseny@korkontrolltarsasag.hu címre.

Bozsán Eta