vissza

Minden szál Debrecenhez köt

márc
1
2009

Hiába van nagy múltja dr. Szabó Imrének, az önéletrajza meglehetősen kurtára sikerült. Annyit azért  elárult  benne, hogy az orvostudományi egyetem elvégzése csakúgy, mint a születése Debrecenhez köti. Az általános orvosi szakvizsgán túl, megszerezte a szakorvosi képesítést gyermekgyógyászatból és bőrgyógyászatból. Kandidátusi előléptetését viszont már az immunológiának köszönheti. Majd tanulmányutakon járt országról-országra, ahol főleg az immunológiát kutatta. Meglett ennek is a gyümölcse, hiszen idehaza hamarost felkérték a Debreceni Sejtterápiás Laboratórium vezetésére. Ezt követően pedig a Debreceni Regionális Vérellátóban szerezett gyakorlatot a vérellátásban és a trombocitaferezisben. Ma ő vezeti a Plazmaferezis Kht második állomását Debrecenben.

- Leírtam a plazmaferezis kifejezést anélkül, hogy elpirultam volna, pedig nem tudom, mi az.

- Gyakorlatilag a vérlemezkék előállításának gépi módszere, mellyel ki tudjuk vonni a vérből a vérlemezkéket, és a többit visszaadni. A donornak vagy a betegnek ez így nem jelent vérveszteséget.

- Ezt tanulta külföldön?

- Alapvetően az immunológia volt az első tanulmányutam tárgya; a drogok és az immunrendszer összefüggését kutattuk. Az keltette fel az érdeklődésemet, hogy a drogosok gyakrabban kapnak el fertőző betegségeket, így például gyakoribb köztük a HIV-fertőzés.

- És van összefüggés?

- Azóta sok minden kiderült, sőt tovább is pörgött ez a vizsgálati sor. Nemcsak a külsőleg beadott drogok, hanem a szervezetünkben termelődő opiát származékok immunológiai hatása is ismert. Sikerült megtalálni a kémiai kézbesítőket, amelyeket mediátoroknak hívunk. Főleg idegrendszerben termelődnek és igen erős immunológiai hatásuk van, egyik fokozza, a másik gátolja az immunrendszert. A következő tanulmányutam során a dendriktikus sejtek működésében és az őssejtek vizsgálatában mélyedhettem el.

- Megint nem szólok egy szót sem, ha beavat a dendriktikus sejtek rejtelmeibe.

- Röviden: a dendritikus sejtek a védekező rendszer karmesterei, ők tanítják meg a fehérvérsejteket arra, hogy milyen daganatot vagy korokozót támadjanak meg. Az őssejteket szinte a mindennapi orvosi rutin beavatkozások közé lehet sorolni.

Így például a szívinfarktusnál, a csontvelő vonalon használatosak, és egyelőre próbálkoznak vele keringési zavaroknál is, mert az őssejtek képesek új erek képzésére.

- Hoppá! És mi van a cukorbetegekkel? A hasnyálmirigyet nem lehet őssejtezni?

- Nincs messze. Hozzáállás kérdése. Elvileg azt mondjuk, ha megfelelő szöveti környezetbe tudjuk rakni, bármilyen sejt képezhető. Ez sajnos a gyakorlatban nem teljesen igaz.

- Szóval még sincs karnyújtásnyira? Melyik láncszem hiányzik?

- Inkább a pénz és próbálkozás. Az összes sejtvizsgálathoz komoly szakmai-etikai engedélyeket kell beszerezni. Idehaza azokkal a területeket kezdtük el foglalkozni, amelyeken Nyugaton már volt pozitív fejlemény.

- Nem vigasztalt nagyon meg. Hagyjuk is ezt a témát. Azt mesélje el, hogy a Kor Kontroll Társaság mikor került a látóterébe?

- Nagyon egyszerű módon. Illés Béla doktor a „közvetítő”, aki a magyarországi plazmaferezis program igazgatója. Illés dr. – korábban a vérellátó igazgatóhelyettese volt és így vérellátós tapasztalattal rendelkező szakembereket kért fel a plazmaferezis állomások vezetésére. Ő a Kor Kontroll Társaság alapító,  oszlopos tagja. Rajta keresztül kerültem kapcsolatba B. Király Györgyivel és csapatával, valamint a célkitűzésekkel.

- Mivel tölti vélhetően kevés szabadidejét?

- Rengeteget olvasok - főleg szakirodalmat-, és internet-függő vagyok. Ámbár ott is csak a szakmát keresem. Szeretek zenélni, hegedülök, gitározok, dobolok, zongorázom és furulyázom is egy kevéskét.

- Egyedül egy kész együttes!

- De csak a család hallgathatja!       

Ha plazmát szeretne adni Debrecenben és környékén, a következő címet keresse: 

Plazmaferezis Állomás Debrecen
4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. (Szemklinikával szemben)
Tel/Fax:+36 (52) 531-923
e-mail: info@plazmaferzis2.t-online.hu

Partnereink