vissza

Ne engedj a csábitásnak!

máj
18
2010

Vagyis ne engedjük, hogy gyerekeink energiaitalokat igyanak. A Debreceni Kardiológiai Napokon a hirtelen szívhalálról szóló előadásával tévhiteket döntögetett Dr. Rostás László a Somogy Megyei Tüdõ és Szívkórház főorvosa . Azt állította, hogy az egyébként egészségesnek kikiáltott szója és grapefruit veszélyes lehet. „. Mondjuk, adott valakinél egy kardiológiai eltérés, amihez hozzáadódik egy másik kockázati tényező- ilyen a grépfruitban lévő QT-t nyújtó anyag, amely egy potenciális aritmogén tényező. Tény, hogy a kamrai repolarizáció megváltozik adott mennyiségű fogyasztását követően. A lényeg, hogy egyes ételekben lévő anyagok hátrányosan befolyásolhatják a szívműködést, ha egyéb kockázati tényező is fennáll. Ezek közé tartozik a szója is, amelyről igencsak megoszlanak a vélemények. Úgy tűnik, hogy a pufi-, illetve a hirtelen növő kisgyerekek között sokan fogyasztanak szójababot. Egyes vizsgálatok szerint a szója kifejezetten kedvezőtlenül hat a szívizomra, és ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja- ez különösen a sportolókat érinti, hiszen a táplálék-kiegészítők jócskán tartalmaznak szójafehérjét-, akkor egyéb káros hatásokkal kiegészülve veszélyes lehet.

- Megdöbbentő volt , amit az energiaitalokról állított…

- Amerikában az utóbbi 5 évben megötszöröződött a fogyasztásuk! Alapvetően nem a koffeinnel van a baj, hiszen átlagosan 80 mg koffeint tartalmaz egy doboz, ami kb. 1 pohár kávénak felel meg. A szakcikkek arra hívják fel a figyelmet, hogy a taurin nevű aminosav lehet igazán veszélyes. Természetesen, a koffein is árthat, ha nagyobb mennyiségben van jelen. Egyes energiaitalok akár 180-200 mg-ot is tartalmaznak. Ha ebből a koncentrációból 6-8adagot elfogyasztunk, az bizonyosan megviseli a szívünket. Pláne, ha egy balkamra hipertrófiás betegről beszélünk, ez ugye nem ritka a sportolók esetében. Főleg ezek a huncutabb tizenéves gyerekek- akik szép nagy izmokat akarnak- ha az anabolikus szteroidok mellett még néhány doboz energiaitalt is megisznak, hogy jobban bírják a terhelést, akkor elképzelhető, hogy az általuk kiváltott a potenciális aritmia veszély fokozódik. Sajnos, ilyen infarktusban elhunyt 22 éves betegünk nekünk is volt. Nem derült fény semmilyen rendellenességre, egyszerűen túl sok energiaitalt ivott, a szíve nem bírta. A másik fontos rizikótényező a kokain. Magyarországon tizenötezer forintért lehet 1 gramm kokaint kapni

- Milyen jól informált, csak nem…?!

- Meglepődne, igaz? Félretéve a tréfát, természetesen nem élek ilyesmivel, az interneten olvastam, hogy ennyibe kerül. A kokainnak számos káros hatása ismert, többek között thrombocyta-aggregációt provokál, elősegíti a vérlemezkék összetapadását, van direkt aterogén hatása, emeli a koleszterinszintet, ugyanakkor blokkolja a nátrium-csatornát, tehát úgy viselkedik, mintha az illető veszélyes gyógyszereket szedne. A Na-csatorna blokkoló hatás jelentősen felgyorsíthatja a szívritmust, most jelent meg erről egy tanulmány a European Heart Journal- ban. Dél-Spanyolországban a hirtelen szívhalált 3%-ban kokainra vezetik vissza! Én többnyire fiatal felnőttekkel foglalkozom, de a birtokomban van egy remek összehasonlító ábra, ami hirtelen szívhalál következtében elhunyt olasz és amerikai sportolók életkorát veszi górcső alá. Előbbiek átlagéletkora 22 év volt, utóbbiaké viszont mindössze 17! A nemzetközi adatok tükrében a hirtelen szívhalál a 35 év alattiak körében kb. nyolcvanad-század része, mint a 35 év fölöttieknél. Magyarul egy 35 év alatti hirtelen szívhalálra 80-100 35 év fölötti szívhalál jut. A hirtelen szívhalál nagy része a 65 év fölötti korosztályt érinti, százezer fiatalból 3-5 esetben fordul elő.
Hirtelen szívhalálban általában azoknál lép fel, akik betegek; valamilyen szervi eltérésük van, vagy olyan mérgező hatás éri őket, ami felszínre hoz egy addig rejtett problémát.

Bulla Bianka