vissza

Ne félj a ráktól!

márc
23
2010

Inkább kérdezz! Ez volt a március 19-i VIII. kerületi nyílt nap tanulsága. Évente 33500 ember veszíti életét rákban Magyarországon. Miközben számos olyan szűrővizsgálat létezik, amelynek segítségével az időben felfedezett méhnyak, vagy éppen prosztatarák nem követelne halálos áldozatokat. Bizonyos szűrővizsgálatoknál nekünk kellene észnél lennünk, - azaz menni , ha hívnak - sőt kezdeményezni a beutalót,- másoknál a rendszer hibás, azaz hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből az olcsó és emberéleteket mentő szűrés.. Az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság által szervezett nyílt napon számos kiváló szakember beszélt a daganatos betegségekről, ezek szűréséről és a legújabb terápiákról. A vastag- és végbélrákosok több mint fele meghal, miközben a döntéshozók az európai protokollok ellenére több mint 17 éve nem képesek bevezetni a székletvér szűrést Magyarországon. A rendezvényen elhangzott, hogy évente 9 ezer új vastag- és végbélrákost regisztrálnak, és kezelés nélkül 58 százalékuk meghal. Ez kór a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek közül.

Évek óta tervezik, hogy országosan szervezett szűrővizsgálatokkal előzik meg ennek a ráknak a kialakulását, de a szakma továbbra sem voksolt egyértelműen a mellett, hogy melyik módszert alkalmazzák: a vérvizsgálatot vagy a kolonoszkópiás eljárást, amikor egy hüvelykujj vastagságú csövet vezetnek be 80 centire a vastagbélbe. Ráadásul ez költséges és fájdalmas eljárás, az olcsó és egyszerű noninvazív szűréshez képest. Arról nem beszélve, hogy egészséges emberek millióit fölösleges és gazdaságtalan is lenne kitenni, egy ilyen vizsgálatnak. Más kérdés, hogy ha a székletvér szűrés eredménye pozitív, akkor ez következik. Kásler Miklós, az onkológiai intézet főigazgatója az európai rákellenes kódexre és az amerikai szakirodalomra hivatkozva azt mondta: országos szűréseknél a székletvér szűrést támogatják és alkalmazzák külföldön. A magyar tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a fájdalmas kolonoszkópiás szűrésen még azoknak is csak a harmada jelent meg, akiknél fennáll a vastag- és végbélrák gyanúja. Eszerint valószínűleg nagyon kevesen lennének azok, akik egészségesen is hajlandók lennének egy ilyen vizsgálatnak alávetni magukat - tette hozzá.

A nyílt napon szó esett azokról az új gyógyszeres és sugárterápiákról, amelyekkel sikeresen lehet gyógyítani a rákot. Polgár Csaba, az intézet sugárterápiás főorvosa kiemelte a prosztatarák kezelésében alkalmazott legújabb sugárterápiás eljárást, az úgynevezett brachy terápiát, amely célzottan, tűzdeléssel, azaz belső sugárzással pusztítja el a rákos sejteket, miközben kíméli az ép szöveteket. A tűzdeléses belső kezelés magában a daganatban újdonság, lényege, hogy egyszeri tűzdeléssel juttatnak jód izotópokat a prosztatába. A módszer egyedül az Onkológiai Intézetben végezhető, ott áll rendelkezésre az ehhez szükséges technika.

Amerikában egyébként a korszerű technológiával rendelkező sugárterápiás gépek berendezések átírták a daganatos betegek túlélési statisztikáit. Bár az Országos Onkológiai Intézetben ott a csúcstechnika - sőt olyan berendezés is működik itt, amiből egyetlenegy létezik az országban 2008 óta – ez nem változtat azon, hogy évente 60-.65 ezer sugárkezelésre kerül sor, ami azt jelenti, hogy körülbelül 7 ezer beteg marad ki belőle.

Uniós ajánlás szerint 200 000 lakosra kellene 1 gépnek jutnia, Magyarországon: 33-34 gép áll rendelkezésre, azaz, az EU normákhoz képest 15 géppel van kevesebb málunk, ráadásul, sok közöttük az elöregedett, amiből az is következik, hogy a gépparkot le kellene cserélni. Ottó Szabolcs – az intézet főigazgató helyettese - a nemzetközi statisztikák kiváló ismerője elmondta, hogy a rákregiszter adatai szerint 33.500 rákhalál következik be évente és 66.000 új daganatos beteget jelentenek. A női rákhalálozást 2002-től már nem az emlőrák, hanem a tüdő – és a vastagbél tumoros megbetegedése vezeti felváltva, a férfiak pedig 8 daganatfajtában is listavezető helyen állnak az európai összevetésben. A nemzetközi összesített halálozási statisztika szerint a fejlett országokban a tüdő – az emlő – a prosztata és a vastagbélrák vezeti a rákhalálozási listát, a gyengén vagy közepesen fejlett országokban a gyomor – a máj – az ajak-szájüregi és a méhnyak rák . Magyarország a kettő között van, mert szomorú statisztikáinkban mindkét csoportra jellemző daganatfajta megtalálható. Hangsúlyozta, hogy a betegség kialakulásában igen nagy szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak. : „Járjunk többet a zöldségeshez, mint a patikába” mondta, lehetőleg:ne együnk füstölt ételeket, vagy csak keveset, ne dohányozzunk, alkoholból pedig 1 egységnyit igyunk.

Szűcs Miklós urológus a bizonyos életkortól – 50 körül- ajánlott prosztata szűrésre hívta fel az urak figyelmét , amivel időben, még a tünetek jelentkezése előtt diagnosztizálható a prosztatarák. A gyógyszeres kezelésről szólva elhangzott, hogy az onkológiai kezelés egyik alappilléreként alkalmazott kemoterápia nem csak a daganatos sejteket pusztítja el. Az új, célzott biológiai terápiával, az érképződés gátlás segítségével azonban kifejezetten a rákos sejteket lehet elpusztítani. Az egészséges sejtek roncsolása nélkül.

Géczy Lajos főorvos elmondta, hogy az új módszer használható a tüdő-, a vese-, a vastagbél-, a végbél- és az emlőrák kezelésében is . A kezelés lényege, hogy a daganatos erek képződését képesek megakadályozni, így elvágni a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot, amivel a daganatot "kiéheztetik", hagyják elsorvadni.

Szó volt a képalkotó diagnosztika vívmányairól: a CT, az MRI valamint Lengyel Zsolt a Pozitron Diagnosztika Kft főorvosa jóvoltából  a pozitronemissziós tomográfiáról, azaz a PET vizsgálati módszeréről is.
Embey–Isztin Dezső az intézet fájdalomspecialistája a daganatos betegek fájdalomcsillapításának lehetőségeiről beszélt, Simon Tamás a Rákliga elnöke pedig a rák megelőzését elősegítő életvitel, életmód fontosságát hangsúlyozta.

Csák József operaénekes Hegedűs Valér zongoraművésszel együtt remek hangulatot teremtette, a Nápolyi dal-t és a Szeretlek Ágnes-t szinte vele énekelte a közönség. Karda Bea ezúttal tanítványait mutatta be, és arcát adta egy készülék és egy szérum kipróbáláshoz. Az eredményről a jelenlévők a három héttel a rendezvény előtt készült képek bemutatásával győződhettek meg.

Bulla Bianka

Meghívó és galéria!

Partnereink