vissza

Pályázzon és díjazzon!

febr
28
2010

Az év praxisa „ pályázat célja, hogy a háziorvosok és munkatársaik olyan nyilvános elismerésben részesüljenek, melytől egy kicsit mindenki jobban érzi magát. A háziorvos attól, hogy munkája, életmentése nem hiábavaló. A betegek pedig attól , hogy ország-világ előtt meghallgatják dicsérő szavaikat. Erről , vagyis az Országos Alapellátási Intézet pályázatáról szólt legutóbbi televíziós felvételünk . Önnek is mondjuk, kedves Olvasó: ha van olyan élménye, mely sorsforduló volt az életében, és melyet egy háziorvos és munkatársa lelkiismeretes hozzáállásának köszönhet, ossza meg a zsűrivel. Ha a története nem élet-halál fontosságú volt, „csak” sokat jelentett egy kézfogás, egy simogatás, vagy néhány kedves szó, az is legalább olyan fontos lehet. Hisz néha egyetlen szótól megváltozik az egész életünk.

A pályázat beküldési határideje: 2010. november 30. Sajnos a háziorvosok többsége semmilyen elismerésben nem részesül a hosszú évtizedek során. Nem tud előbbre jutni a ranglétrán, nem lesz belőle főorvos. A háziorvosok társadalmi megbecsülésén szeretne ez a pályázat változtatni. Ezt Balogh Sándor az OALI főigazgatója mondta el a Pallas páholyban, ahol B. Király Györgyi riportalanyai rajta kívűl dr. Hubert János tapolcai háziorvos, és dr. Sirák András velencei háziorvos voltak. Mint utóbb kiderült a közönség soraiban is ült jó néhány háziorvos.

Györgyi „kegyetlen” őszinteséggel fordult a vendégek felé, amikor azt kérdezte, hogy szabad-e a háziorvosnak kövérnek lennie? Hiszen rossz példával szolgálhat a betegei előtt.
Dr. Hubert János büszkén mutatta öltönyét, ami szinte lógott rajta. Merthogy ő is a fogyókúrázók közé tartozik.

- Küzdök én is a súlyfelesleggel, csak éppen dekánként hízunk, viszont kilónként szeretnénk fogyni. Néhány éve letettem a cigarettát és 50 betegem követett. Tehát képesek vagyunk példát mutatni. Visszatérve a fogyókúrákra, vannak kampányfogyókúrák, főleg nyár előtt, hogy beleférjünk a tavalyi fürdőruhába. Szoktam volt mondani, hogy „boldogra esszük magunkat.” Ugyanis az ötvenen felüli férfiak legkönnyebben megszerezhető élvezetéről van szó. (Nagy nevetés.) Én azt ajánlom mindenkinek, hogy a „rosszalkodási” napok számát csökkentsék, ha eddig egy héten kétszer volt ilyen, érdemes azzal kezdeni, hogy elég abból 1 nap is. – A rosszalkodások napja egyébként arról szól, hogy a nagy fogyókúra mellett éhes ám az ember… én ilyenkor beiktatok egy napot, amikor jöhet minden,, a szénhidrát, a csoki, a finom vörösbor… na, ezeket a napokat kell redukálni.

Sirák András - tavaly ő nyerte el „ Az év orvosa „ díjat, elmesélte betegének újraélesztése történetét A Székesfehérvári Sóstói Stadionban a „Hair” c. musical előadásán figyeltem fel arra, hogy egy hölgy orvosért könyörög, elájult a férje. Nemcsak elájult, meg is halt. „Néhány pillanaton belül ott voltam nála. Más segítők is jöttek, mint később kiderült egy mentőtiszt és nővérek, a Székesfehérvári Szent György kórház munkatársai. Képzelje el, mekkora szerencse, hogy a betonoszlopok által lezárt szektoron belül voltunk valamennyien! …nem is akarok arra gondolni, mi lett volna, ha egy másik szektorban történik az eset! Azon nyomban intézkedtünk, hogy állítsák le az előadást. Az esti stadionban, síri csend uralkodott. Mikorra megérkezett a mentő, már újraélesztettük, visszahoztuk a beteget az életbe. Aztán a mentők elszállították, folytatódott az előadás.
Ha praxisról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a nővéreket sem, hiszen rengeteget segítenek a háziorvosnak. - Volt egyszer egy emlékezetes esetem. - mesélte Hubert doktor . - Négy óra előtt 10 perccel érkezett egy beteg. Vérnyomást akar méretni. Azzal nem is volt gond. A nővérnek viszont nem tetszett, hogy össze-vissza ver a beteg szíve és szólt nekem. Megnéztem, meghallgattam és valóban., infarktusa volt. Mentőt hívtam azonnal kórházba szállították az illetőt. Ha a nővér nem szól, nem is tudom mi történhetett volna.
Dr. Sirák: - Nincs nap, hogy ne köszönjem meg a jóistennek, hogy ilyen nővérekkel dolgozhatok. Félszavakból értjük már egymást. A nővérekkel egyébként sokkal kötetlenebbül beszélgetnek a betegek. Az orvossal inkább „szerepet” játszanak. 6800 háziorvos van az országban, akiknek a felét személyesen ismerem. A lakosság egészének egészsége az ő kezünkben van! Az összes hipertóniás betegnek csak a fele kap kezelést. A különféle szűrőkampányok arra jók, hogy elindítsák a kezelést, attól kezdve már mi felelünk azért, hogy a gyógyszert felírjuk, ellenőrizzük a hatását. Vagy egy másik téma: naponta 14 ember hal meg hirtelen szívhalálban. Minden egészségügyisnek meg kell tanulnia az újraélesztést, melyet 4 óra alatt elsajátíthat. Erről beadvánnyal a kezemben elmentem a miniszterhez is, aki támogatta az ötletet. Defibrillátornak minden mentőben és rendelőben lennie kell!

Ha nincs, kéznél 30-szor kell a szívre nyomást gyakorolni, utána 1-2 befújás. Aztán megint a mellkas következik. Ezt minden háziorvosnak tudnia kell. Azt is, hogy a mellkas kompresszió fontosabb, mint a lélegeztetés.

A beszélgetést Hubert doktor azzal zárta, hogy szerinte a beteg legszívesebben átadná a betegségcsomagját orvosának, aki néhány perc múlva visszanyújt neki egy cédulát ezzel a felirattal: ÖN EGÉSZSÉGES! Mivel ilyen esetek csak a mesében szerepelhetnek, ahhoz hogy ezt a bizonyos cédulát a gyógyítás után átnyújthassák, meg kell nyerni a pácienst. És erre egészen biztosan képes a jó háziorvos. Várjuk tehát történeteiket háziorvosukról és munkatársáról egészen november 30-ig!

Bozsán Eta

Meghívó és galéria!

A pályázati kiírás, a zsűri tagjainak személyes vallomásai, a már beérkezett pályázatok megtalálhatók a pályázat honlapján.

Partnereink