vissza

Trükkök hipertónia ellen!

nov
10
2011

hypertonia.jpgKapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett sokan választanak természetes gyógymódokat és elméletileg igyekeznek úgy élni, hogy ne legyenek betegek, de ezt kevesen hajlandók megtenni. Neves amerikai kardiológusok összefoglalták azokat az életmódszempontokat, amelyek figyelembe vételével a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás jórészt megelőzhető és kezelhető. A vérnyomás gyakran már gyermekkorban emelkedni kezd, a felnőtteknek pedig az életkor előrehaladásával mind nagyobb hányada szenved magas vérnyomásban. A megfogalmazás pontatlan, mert a vérnyomás emelkedése legtöbbször szenvedéssel nem jár és ha nem mérik, a magas érték ki sem derül, csak amikor infarktus vagy agyi katasztrófa döbbent rá erre a súlyos kockázati tényezőre.

Előbb-utóbb minden harmadik-negyedik embernek magas lesz a vérnyomása. Franz H. Messerli és munkacsoportja áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli kérdéseket, melyek ebben a kedvezőtlen változásban szerepet játszanak.
 A média is sokat foglalkozott az általános gonddal: túl sok konyhasót fogyasztunk. Az egészségügy törvényi szabályozása szinte mindenütt magas adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózzák az ételt, de célszerű az ennivalók csomagolásán megnézni a sótartalmat. Napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de ennek többszörösét esszük meg naponta. Javasolt a kálium bőséges bevitele. A súlytöbblet emeli a vérnyomást ezért a testsúly megfelelő határok között tartása igen fontos. A rendszeres fizikai terhelés, a mozgás ugyancsak lényeges az egészség megtartása érdekében. Sportolni jó, de a naponta fél-egy órányi bármilyen testmozgás is elég.

Sokféle diétát is ajánlanak. Ilyen a világszerte sokat emlegetett, angol nevének kezdőbetűi alapján elnevezett DASH diéta, melyről összeállítói már a könyv borítóján azt állították, hogy „csökkenti a vérnyomást 14 nap alatt – gyógyszer nélkül”. Lényege naponta négyszer gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék, rendszeres halevés, baromfihús. Ez az étrend leszorítja viszont a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok fogyasztását.

Alkohol, elsősorban bor mérsékelt fogyasztása és a fekete csokoládé evése csökkenti a vérnyomást, de a hízás veszélyére figyelni kell – olvasható az European Heart Journal szaklapban megjelent cikkben.


Tíz vérnyomáscsökkentő trükk

A vérnyomás alapesetben természetes módon emelkedik és süllyed, de a tartós megnövekedett állapot, vagyis a magas vérnyomás károsíthatja a szívünket, a vesénket, sőt akár az agyunkat is. Emberek milliói szenvednek a rendellenességben, melyet a stressz, az öregség, az egészségtelen étrend, az elégtelen testmozgás, az elhízás, a dohányzás, vagy pusztán a genetika okoz, és amelyet az Amerikai Szív Társaság szerint részben vissza lehetne szorítani a nátriumbevitel csökkentésével.

Az ajánlott napi nátriumbevitel jelenleg legfeljebb 2300 mg (kb. egy teáskanálnyi asztali só). A következő trükkökkel anélkül csökkenthetjük a vérnyomásunkat és korlátozhatjuk a sózást, hogy feláldoznánk a kellemes ízeket.

  1. Mondjunk nemet a fagyasztott, előre csomagolt ételekre!
    Gyorsan és könnyen elkészíthetők, de a többségük rengeteg nátriumot tartalmaz, ugyanakkor a bennük lévő zöldség nem elégíti ki a szükséges napi mennyiséget. Ha elfoglalt estéken gyorsételekre van szükségünk, jobban tesszük, ha előre lefagyasztunk maradékokat, vagy gyorsan felmelegíthető készételeket készítünk el előre.
  2. Cseréljük le a sót fűszerekre és ecetre!

    Só helyett ízesítsük kedvenc ételeinket rozmaringgal, bazsalikommal, oreganóval, erős paprikával, ízesített ecettel, fokhagymával és más fűszerekkel.
  3. Tegyünk olajat és ecetet a salátákba!

    Egészségesek ugyan vacsorára a saláta és a különféle szendvicsek, de a felhasznált ketchuppal, mustárral, szójaszósszal és salátaöntetekkel túl sok nátrium kerül az ételekbe. Próbáljuk ki az olíva olajat és a balzsamecetet a salátákhoz, együk friss paradicsommal a szendvicset, és keressünk alacsony nátriumtartalmú ízesítőket.
  4. Cseréljük le a zacskós levest és a konzerv ételeket otthon készült, friss élelmiszerre!

    A konzerv ételek rengeteg nátriumot tartalmaznak, ezért inkább az alacsony nátriumtartalmú vagy a só hozzáadása nélkül készült változatokat keressük. Ellenőrizzük a mirelit zöldségek nátriumtartalmát is, főleg ha ízesítettek! Legjobb mégis, ha télire saját nyári zöldségeinket fagyasztjuk le vagy tartósítjuk.
  5. Kerüljük a sós páclét!
    A savanyúságok, az olajbogyó és a savanyú káposzta sós pácleve nem tűnik egészségtelennek, a tartósítás miatt mégis rengeteg nátriumot tartalmaz. Tegyünk el inkább mi friss uborkából savanyúságot, így pontosan tudhatjuk, mennyi sót fogyasztunk.
  6. Kevesebbet a füstölt húsokból! 

    A szalonna, sonka, szalámi szintén nátriumbomba! Fogyasszunk helyettük inkább friss baromfihúst, disznóhúst, halat.
  7. Ropogtassunk sózatlan pattogatott kukoricát a sózott rágcsálnivalók helyett!

    Az ideális persze az lenne, ha a chipset, ropit, perecet friss gyümölcsre és répafalatokra cserélnénk, de ha mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, válogassunk az olyan egészségesebb rágcsálnivalók közül, mint a sózatlan pattogatott kukorica, a nátriumszegény keksz vagy sótlan chips.
  8. Helyettesítsük a fehér lisztet teljes őrlésűvel!
    A teljes őrlésű lisztből készült tészta, rizs, kenyér több módon is támogatja az alacsonyabb vérnyomást: segítségükkel elkerüljük a feldolgozott, sózott ételeket, és még a testsúlyunk is csökken. A zabkását, rizst és tésztát só hozzáadása nélkül főzzük, csak a tálalásnál adjunk hozzá 5 mg sót.
  9. Mondjunk nemet az íróra! 

    Az íróban több mint kétszer annyi nátrium van, mint a sovány tejben. Használjunk inkább hagyományos tejet és friss (nem feldolgozott) sajtot, ezek ráadásul vérnyomáscsökkentő káliumot is tartalmaznak.
  10. Fogyasszunk sok étcsokoládét! 

    Végre egy jó hír: az étcsokoládé nem kerül tiltólistára. A benne található flavonoidok ugyanis bizonyítottan csökkentik a vérnyomást a vérerek kitágításával. Mint minden gyógymód esetében azonban, itt is fő a mértékletesség.

Forrás: MTI és MEDIPRESS

Partnereink